Kunstnerlig virksomhet
Mattias Cantzler (f. 1976) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (BA 2007) og har bodd i Norge de siste 17 årene. Han jobber hovedsaklig innenfor installasjon, skulptur, analog 16mm-film, video, animation, fotografi, performance og land art. Hans arbeider er ofte roms- og stedspesifikke. En inspirasjonskilde for Cantzler er den amerikansk/italienska arkitekten Paolo Soleri og hans
definisjon av rom som virkelighet (space as reality), samt tanker rundt begreper som arkeologi, økologi og arkitektur (idéene om hvordan den urbane sivilisasjonens problemer muligvis kan løses). Cantzlers konstnersskap kjennetegnas av experimentlyst og en total kompromissløshet.
PROJEKTBESKRIVELSE
Mariustrømpeblues er en lydinstallasjon bestående av et hjemmegjort selvspillende lirekasse.
Verket spilller opp en komposisjon som baserer seg på strikkemønsteret til den kjente Mariusstrømpen, hvilket kodes om til blindskrift. Stykket er ca. 6 minuter langt og motsvarar den innsats som skal til for å stirikke en hel sokk. Tonene som spilles bestemmes av hullene i en ca 20 meter lang
stanset papirrull.
Orgelet som stilles ut mates med typiske norska verdier, mens utsikterna for framtiden og inneholdet som kommer ut av boksen framstår som mer uklart.
Mariusstrømpeblues ble vist for første gang under Oslo Utmark i Østmarka, der verket under en måneds tid stod utplassert midt ute i skogen i utilgjengelig sumpmark. Meningen var at konstopplevelsen skulle være forenet med en viss form av motstånd. Publikum var tvungne til å bestige en høyde og vade ut i knehøyt vann, for å nå helt fram til verket.
Dette verket ble tatt ned etter festivalen i 2019.